Близка луна
Суперлуние се наблюдава циклично веднъж на всеки 19 години.
Връзката му с разрушителни природни явления е недоказана...
Все още.
Не приближавай повече! Не смей!
Такава близост вече е опасна.
Върхът на твоя лунен перигей
ни кара да се чувстваме нещастни.
Сияйно тъжнобледа отдалеч,
от близо ти си двойно по-красива.
Но не за хубостта ти иде реч.
За близостта, която ни убива.
Оглеждаш лунносребърно лице
в петте ни синеоки океана.
Откакто си родена, знаеш, че
вода ще виждаш отдалече само.
И тая мъка, притаена в теб,
тежи ти вече милиард години.
Ужасно е да осъзнаваш, че
ти всъщност за земята си пустиня.
Да обикаляш земното кълбо,
такава е вселенската ти драма.
Красива е планетата ни, но
ти сателит ще си останеш само.
Ти мощ страхотна още притежаваш
и контролираш водната стихия.
При прилив материци обладаваш,
а с отливите образа им миеш.
Но дивата ти сила всеки ден
се проявява в степента за близост.
Ще носи белег всеки континент,
когато с милиметри се раздвижи.
Цунами ще отнасят брегове.
Вулкани ще изригват дим и лава.
И трябва ли да бъде сляп човек
все пак да си признае, че е малък....
Не идвай близо. Не бъди проблем.
И без това животът ни е кратък.
Щом стигнахме до теб, все пак – растем.
За да ни има още по-нататък.
19.03.2011г.
© Александър Калчев All rights reserved.