"Прости им, Господи, те не знаят какво вършат”
С блясък от изминали дни
бъдеще не се гради!
С минало прекрасно славно! Да!
Добри основи са това.
Но в руини тънат те сега,
защото дяволче в теб се спря.
Забрави се и оля.
С мисъл една-единствена
за твоя Аз велик.
Захвърли свойта чест и дълг.
Но с безразличие и егоизъм,
стоим в един кръг.
Въртим се в него
със затворени очи.
Отвращаващо изглежда! Помисли!
Със свойта вечна безотговорност
и нежелание.
Ти погребваш нещо свято и огромно!
Ти погребваш свойто минало и бъдеще!
Ти погребваш всички!
Ти погреба себе си!
И ето, имаше преди страна велика.
Наречена България.
Имаше!
Погребахме те! Извини!
Това ще кажем отстрани!
В разпри за богатства
изчезна ти!
Кажи ми, заслужаваше ли си?
И ето без идентичност остана ти.
Блясъкът вижда се едва-едва сега.
Но вижда се!
Той не ще угасне.
Българийо! Красива, жива, дива!
Българийо! Ти ни роди!
Не ни вини?!?
И все пак...
Ще се справим, нали?
Прероди се ти!
Вярвай! Ти!
© Валентин Гюров All rights reserved.