Sep 22, 2017, 11:27 PM  

Българската независимост 

  Poetry » Other
401 1 12

                           (посветено)

 

                В Търнов, столицата стара,

                до камък бял мъже мълчат,

                а вятър септемврийски  хладен

                над тази вис претѝх кръжи.

 

                България бе още млада,

                тя помнеше априлий кървав,

                Батак злочест и всяка клада,

                подпалена от зъл владетел.

 

                Забрадки черни се редяха

                от Дунав чак до Охрид нáши.

                На петвековно робство краха,

                платен бе с наш'те кЪрви

 

               А руски войни, богатири,

               дошли да бранят своите братя,

               без страх изправяха мундири

               пред щиковете на османец.

 

               На Шипка ехото се чува

               и сякаш пак хвърчат телата...

               Но Търновград сега празнува,

               че пак свободна е страната.

 

               След Сан Стефано - блянът наш,

               притворни сили се събраха:

               "Не може тъй - народ велик!

               На Портата васал, ще бъде!"

 

               В Търнов, столицата стара,

               на българите Князът - Фердинанд,

               пред целий свят, смълчан и слисан,

               гръмко прогласи:

               

                " България - Свободна!

                  От днес и Независима!

                  Народът български реши

                  От днес! Во век веков!"

 

               Туй случи се в година осма

                на новий двадесети век.

                В Търнов старопрестолний,

                в септемви - българският месец...

 

                Пловдив

                22.09.2017

               

© Хари Спасов All rights reserved.

*априлии кървави - Априлско въстание - 1876 г.

**Сан Стефано - градче на 20 км. от Истанбул.

Там е подписан прелиминарния (предварителен)

мирен договор между Русия и Турция след вой-

ната от 1877-1878 г. Той чертае една голяма тери-

тория на бъдещата българска държава. Стъпила 

на естествените територии, населени в онзи

момент с етническо българско население.

****Портата (Великата Порта) - еквивалентно на

Турската държава, правителство.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??