Apr 18, 2023, 7:45 PM

Царят е гол 

  Poetry
531 3 3

ЦАРЯТ Е ГОЛ

 

... тъкмо седнал бях на бира, поглед в Нищото забол,
изведнъж! – откъм баира, гледам – Царят иде гол!  
Както си го бе родила майка му през двайсти век –
нито сърма, нито свила! – а бе, просто гол човек.
От народа седем кожи бе съдрал на пир след пир!
Кланяха му се велможи, опнали край мен шпалир.

 

Покрай бавната му свита как един не го заплю?
Как народът не попита: – Що си гол и бос, Царю?
Мигар глътна си езика, спрял пред златния престол?
Но Поетът в мен извика: – Хора, Царят иде гол!
Оттогава на Земята съм безхлебник без бохча.
Но пред Истината свята тъй не свикнах да мълча.

 

18 април 2023 г.
гр. София, 11, 45 ч.

 

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??