Детето: Рибке малка сребриста,
с очички като мъниста.
Гледам те и ти се радвам
с риск да цопна и падна.
В твоето царство чудесно
живуркаш си кротко и лесно.
Хващаш си малки мушици,
за теб са сладка храница.
Рибката: И аз си имам проблеми
със щуки страшни, големи.
Наоколо те се навъртат
готови да ме нагълтат.
Плиткият бряг ме привлича
на слънце да се препичам.
С много, много тревички
и безброй малки мухички.
Край брега щуки не плуват
тука рибари ловуват.
Затуй край брега си поплувам,
да скачам и да лудувам
със русоляви дечица,
цопайки в топла водица.
© Дончо Минчев All rights reserved.