Да започнем с послеслова в кратичък репертоар:
"И гонехме щурците по полето и събирахме светулки във буркан..."
Така започваше денят ни, така завършваше и аз не знам кога..
Но беше лято, и през зимата,
и през есента.
Така и днес по пътищата тича
и пее песни под черешата прикрит,
със малка шапка и вързопче питка
моят малък и невръстен син.
Да, времето е някак много друго.
Щурците често са колички от метал.
По пътищата бродят сиви хора
и няма разлика дали си взел или си дал.
Но щом се вгледам в тези две очички
не е различно никак от преди.
И знам ще пазя с всеки дъх и с всичко
в тях още дълго този пламък да гори...
© Венета Димитрова All rights reserved.