ДО ПРИЯТЕЛ
Здравей! От чужбина ти пиша.
Аз отдавна напуснах България.
Тук, някак си, по-леко се диша.
И семейството по-леко си храня.
Ще се върна. Там съм роден.
Не съм невъзвращенец, за Бога!
Но от системата бях победен.
Не се научих да лазя. Не мога!
И тук има много закони.
И не мисля, че те са отлични.
И тук, всеки за хляба се бори.
Но законите се спазват от всички.
И тук, полицаите дебнат за всичко.
Нарушиш правилата и те наказват.
Но уважават всеки, който се труди.
И правата ти тук не погазват.
Скоро си идвах в Родината.
Стана ми жал за голите ридове.
За снега, непочистен през зимата
и от пороите, срутени зидове.
За злобата, натрупана в хората.
За мълчаливото, робско търпение.
Продължи ли така, да пускаме щората.
Няма държава, за съжаление!
Тук заваля. Почивката свърши.
Ще ти пиша скоро, отново.
Тук, всеки свойта работа върши.
И никой не дава блага наготово...
© Ник Желев All rights reserved.