Apr 24, 2023, 8:33 AM

Душата ми се учи да чете 

  Poetry
192 4 3

ДУШАТА МИ СЕ УЧИ ДА ЧЕТЕ

 

... защото Добротата ми е свята, и колкото да ми е крив светът,

на обич аз се учех от децата! – и чист преминах своя дълъг път,

слънца рисувах с цветни тебешири, дъждът немилостиво ги изтри,

пропадах с тях зад голите баири – надеждица да диря вдън гори,

о, как потъвах в детските зеници, скиталец през словесния си кър! –

 

как вярвах, че за хорица и птици! – светът ще се събужда по-добър,

връз мен се срути детското хвърчило – и някак неусетно остарях,

но и до днес едно момченце мило живее в мен между сълза и смях,

през вопли, страсти, скърби и несгоди душата ми се учи да чете.

Защото с обич през света ме води! – във мен едно забравено дете.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??