Шум във избата се носи,
две мишлета остроноси
сред буркани и шишета
вирят сивички нослета.
Хрупи първото се казва,
бързо нрава си показва.
От големия суджук
гризва цяяял юмрук.
Сетне прави лъвски скок:
Хоп на фризера висок.
И на бабината питка
стори тъъънка плитка.
Хрѝпи второто се казва
и от дупка се показва.
Знае Хрѝпи най - добре,
че храна не се краде.
"Идвай Хрѝпи, - Хрупи вика -
да довършим семките от плика!"
Ала Хрѝпи тънко писка,
не поема лесно риска.
И не чули - не видяли,
някой лампата запали.
Хрупи да гризе завари
и метлата му стовари.
© Хари Спасов All rights reserved.