Дървото
Не знаеше, че някой ден
светкавица ще го запали;
че всяко нещо е с предел
и дръзките най-първи падат.
Над всички в старата гора,
прободе облаците даже.
И не видя, и не разбра
как мълнията го наказа:
прониза го – от връх до корен.
Сега гори. И страшно свети.
И пламъците непокорни
са сякаш стълба. До небето...
© Елица Ангелова All rights reserved.