Oct 17, 2012, 7:51 AM

Една есенна вечер на село*... 

  Poetry » Landscape
476 0 7

       

Една есенна вечер на село*...

 

След залезът небето се оцъкли,

вечерната мъгла воал наметна-

протяжно звън камбанен откъм църквата

над селото притихнало отекна...

 

А в тая вечер Есента ще мине

със Вятърът в съдружие познато

да разнесат из селските градини

от Лятото останалото злато...

 

И нивите са вече преорани,

и всяко семе летен дъжд сънува,

на сухо и дървата са прибрани,

и младо вино в бъчвите лудува,

 

и въздуха се диша със наслада

на печените чушки с аромата...

... А Вятърът щурее с листопада,

като торнадо увъртял листата...

 

Дърветата са странно полуголи

и може би от срам сега треперят,

а птиците накацали се молят:

да спре да духа... Завет да намерят...

 

Асмите също голи-оголели,

но с тук-таме увиснал грозд забравен,

със Вятърът нощта си ще споделят,

а той си е: и див, и своенравен...

 

Във вечерта и сенките нарастват

и в тъмното изглеждат страховити,

а жаби и щурци във хор подхващат

мелодии, но вече жаловити...

 

На закъснели трактори от къра**

далечното бумтене се разнася,

а цвилене наблизо, от яхъра,***

във ретро-стил на вечерта приглася...

 

Един петел объркан в тъмнината

изкукуригва... После втори... Трети...

Зли кучета разлайват тишината

от ярост неочаквана обзети...

 

Разпалва Бог небесната жарава,

а долу пушат кривнали комини

и Вятърът с димът им заиграва,

разстилайки го в сънните градини...

 

... Със грижите си хората замръкват...

В нощта ще вият вихри незаспали...

 

... Към  кръчмата мъжете се помъкват-

жените гледат турски сериали...

 

д-р Коста Качев

                                                              

*селото се намира в Средна гора

**кър- пространството извън населенто място;поле

***яхър- обор, предимно за коне

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Докторе, ти си роден поет.
    Разсмя ме.

    ... Със грижите си хората замръкват.
    В нощта ще вият вихри незаспали.
    Към кръчмата мъжете се помъкват-
    жените гледат турски сериали.
  • Живописно...
  • Много ми хареса - вълшебно..., красива образност..., бърррр..., - много познат диалект и колорит.......!!!!!!!!
    ...А Вятърът щурее с листопада,
    като торнадо увъртял листата...

    Дърветата са странно полуголи
    и може би от срам сега треперят,
    а птиците накацали се молят:
    да спре да духа... Завет да намерят...
  • Браво докторе!Ти ме пренесе в това село,в малка стаичка,в която е топло,печката гори,дървата леко попукват в огъня й и на масата има изпотена кана с изкрящо червено вино.
  • Прекрасно написано!
    Докосна ме!
    Поздрав!
  • "А в тая вечер Есента ще мине
    със Вятърът в съдружие познато
    да разнесат из селските градини
    от Лятото останалото злато..."

    Красиво...
Random works
: ??:??