Гатанки
Тя е рунтава, сърдита.
А през зимата –
на завет свита
дълго си поспива.
Уж е тромава, но бързо тича.
Не обича много сладолед.
Най-обича
да си хапва мед.
Що е то? - □□□□□
-------------------------------
Има бивни като рог.
И голям е,
но не е носорог.
Да се къпе във водата
и да пие той обича,
но не е хипопотам.
Има си хобот за нос
и уши големи –
да охлажда тялото със тях.
И е тежък повече от тон.
И се казва: □□□□
---------------------------
В море и океани плува,
над вълните скача,
пред носа на кораба палува.
И добър е,
умен, фин.
На човека е приятел.
И се казва той □□□□□□
© Сашо Маринов All rights reserved.