Гледай ги в лицата,
ще познаеш какви са по очите...
Виж дланите - бели, ту червени, ту лилави,
като леани, а сякаш рани...
Вгледай се в спираловидните обръчи,
по ръцете надрани от бодли,
от нажежени игли,
следи от шевове,
остатъчни белези,
разшили се ясни спомени,
пролетни, есенни,
зазидани помисли в съзнанието -
пропукани,
различни ириси в мен гледащи.
Думи - искра - пламък - пожар -
превръщащи,
словесен водовъртеж,
астрален палеж,
вените не горят,
трънливи гривни на китките,
пръстени от цветя зашити в дланите -
не кървят те.
Стари страници на книги
са дните минали - запалени.
Гледай ги в лицата,
ще познаеш какви са по очите...
Виж дланите - бели, ту червени,
ту лилави, зелени, шарени
като леани, а сякаш рани...
Огледални цветове в различни образи
преплитащи се.
Погледни им ръцете -
убодени от тръни,
изгорени от пламъци,
като игленици,
следи от шевове,
ясни белези,
пропукали се спомени,
летни, зимни,
есенни, пролетни,
разлистени помисли в съзнанието
от вятъра разпръснати,
малки песечинки,
различни ириси в мене гледащи,
ръце към мен протягащи,
мисли в душата вграждащи...
© Нина Чалъкова All rights reserved.