Големият взрив...2
С Големият Андронен Колайдер
в Швейцария, се прави опит да се възпроизведе
Големият взрив, от който е създадена
Вселената...
Информационните агенции
* * *
Превърнали убийството в изкуство
да търсим превъзходен експлозив,
не спираме дори пред богохулството
да изкопираме Божественият взрив!...
Ще го направим!... Вече сме могъщи,
дори и Бога гледаме на стръв-
е резултата няма да е същия,
но кой му пука за пролята кръв!...
Из дебрите на чистата наука
накрая (с добросъвестен мотив!)
все някога ще създадем и тука-
Големият, на Сътворението, Взрив...
Добре, ще го получим, но тогава
с какво ще ни помогне, боже мой!...
Във Времето, което ни остава
защо ли пък притрябвал ни е той?...
...Ще го дадем на генералите...Те знаят
да не задават никога въпрос,
но винаги доволни са на края
сватбарски да изкарат по откос...
Или на терористите?... Те чакат-
(превърнали смъртта в императив)
за суицидната си гибелна атака
с Големият, да се препашат, Взрив...
...И ето вече- равни сме на Бога
създаденото да унищожим:
ще има взрив голям, ще има огън-
ще гръмнем първо... После ще решим:
какво да правим от сега нататък,
защото даже да си богумил
за Сътворението няма кратък
път през Времето... А Господ ни е заблудил
и завещал легендата красива-
как шест дни само... и създал Света...
Дори във Седмият решил да си почива!...
...О, Богове!... Свещена суета!...
... Ще почне да тече една Безкрайност-
непознаваема, освен за Бог
и може би във някаква случайност
решил да ни отпусне втори срок,
там някъде из Бездната вселенна
една Енергия ще укроти
и Той във нея ще запише гена
на своите божествени черти...
... Амѝ... ако Света едва опомнен
не знае след Безкрая: „На къде!...”
И други Бог по своето Подобие
тогава тук чакал пресъздаде!...*
А нас лиши от всичките най-важни
човешките, чаровните неща:
от Разума, от Любовта и даже
от правото да имаме Душа!...
И в оня свят с Чакалите населен
човекът да се скита като звяр,
и там, от пълнолуние обсебен:
да вие като безсловесна твар...
Коста Качев
*Древните египтяни вече са имали Бог-Чакал!
© Коста Качев All rights reserved.