Горска смелост
Малка сива мишка в дупчицата скри се.
Зайо ù се смее, колко си страхлива.
Чу се шум в гората, Вълчо се промъква.
Бързо смелият заек плю си на петите.
Кумчо Вълчо спря се, прихна да се смее.
Къде бе, смелчак? Толкова се забърза!
Някой в гората тихо проговори.
Дръж кумеца, Мурджо, каза чичо Пейо.
Скочи верен Мурджо, подгони смел Вълчана.
Той пък бързо скри се в близкия шубрак.
Хитра Кума Лиса на Вълчо се смее.
Скочи бързо Мурджо, съдра ù кожуха.
Поуката тук е – който днес се подиграва,
утре той жестоко ще съжалява!
© Валентин Миленов All rights reserved.