1
Едно щастливо щастие решило,
че е нещастно – и унило,
въздъхнало с тъжовен глас:
- Какво нещастниче съм аз!
Дочула го, от где незнайно,
целта – прокраднала се тайно
и тихичко откъм гъба,
вселила му се тя
в духа.
И ето, тъй, от памтивека,
целта със щастието крета...
2
Покер маса – Холдем.
В префлоп моралът – блинд.
Заблудата открива с рейз.
Рирейзва я наивността.
Религията – дилър – колва
в ръката с две аса.
Моралът, също – кол.
Заблудата – и тя.
На флопа –
туз с два попа.
Всички – чек.
Търна е наред.
Наивността не чака –
ол ин на два шестака.
Религията плаща –
с четири аса
на ривъра...
Печели, тя.
Наивността умря.
Спечеленото разделиха
моралът и заблудата
в задругата
с религията.
И потърсиха
друга наивност...
3
Хамелеон на клон.
Мимикрията добродетелна
на хищника предимство дава
с дух на престореност и на търпение –
не силният в живота оцелява,
а предпазливия и с хитро поведение,
че висшето самообладание,
е най-великото природно дарование...
Колко ли бездарни
са били, горките динозаври?
4
Пречупват се върхарите в стихията.
Беснеещия ураган, е предизвикан
от кротките слова на синевата –
тя, ритора спокоен и витията,
го дразнеше, подтиквайки земята
с най-тихи стъпки да върти света,
към светлината...
5
Война.
Епичната битка приключва.
Науката влачи пленено незнание -
да се яви пред краля, познание.
Знанието къса веригите
и освобождава незнанието.
- „Защо” – пита науката?
Кралят я окова и отсече:
- "Какво сме без неприятелите
и закъде сме с приятелите"?
© Бостан Бостанджиев All rights reserved.