Apr 27, 2011, 11:00 PM

Химн на Кирил и Методий 

  Poetry » Parody
2980 0 8

Химн на Кирил и Методий

 

(пародия на днешното време по стиховете на Стоян Михайловски)

 

 

Вървиш, народе възмутени,

към какви ли бъднини вървиш,

воден от престъпници, гамени

съдбините си ти градиш.

 

С една западнала просвета

в световните борби пълзиш,

от длъжност неизменна воден

да се самоунищожиш.

 

Е,  да, науката е слънце,

но то в душите ни не грей

и нашата народност чезне -

нали в невежество живей.

 

Безвестен вече си, безславен.

Каква история? Ти веч

си беден и духовно изоставен,

подвластен на безумна сеч.

 

А "солунските двама братя

насърчаха дедите ни.

О, минало незабравимо. . .

О, пресвещени старини. . ."

 

България вече не е вярна

на достославния завет

с управниците си покварени,

що вършат глупости безчет.

 

О, да, Родината години

претъжни преживя в беда.

Но тъжовно време не отмина

и тази трудна съдбина.

 

В туй време писмеността наша

във изпитание е пак,

заради всенародната просвета

едва латиница не стана тя.

 

Бе тъжовно, робско време. . .

И днес балкански храбър син

лице навежда си под гнета

на американски властелин.

 

До скоро що духът народен

подпорка търсеше у вас,

о, мъдреци, сега е воден

от чужда, по-жестока власт.

 

О вий, които наш’то племе

извлякохте из мъртвина,

елате и сега ни вижте,

как спим в дълбока тъмнина.

 

Подвижници на права вяра,

сеятели на правда, мир,

молете Бога от поквара

и невежество да ни спаси.

 

"И бъдете преблагословени,

о вий, Методий и Кирил,

отци на българското Знание,

творци на наший говор мил."

 

О, името ви нека да живее.

Дано си спомни българският род,

че не за зло, а за прослава

създаден е, за свят живот.

 

© Албена Стефанова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • !
  • обаче се налага
  • Само едно нещо от мене. Ужасно е да се парадира върху този текст. Кощунствено е.
  • Благодаря,
    Явно не си се сблъсквал. И дано не ти се налага.
  • И аз те поздравявам за написаното!
  • Осъвременено, не звучи като пародия, а като жестока истина докъде сме я докарали.Поздрав за идеята и резултата!
  • Дано!
  • Хич не си представях какво ще прочета като видях заглавието...Даже си казах, че малко си подранила. Но! Само искам да ти кажа, че дълбоко, безкрайно дълбоко съжалявам за това, че ИМА причина да напишеш пародия на този свещен текст на Ст. Михайловски!
Random works
: ??:??