Jan 6, 2023, 8:18 AM

Имало едно време 

  Poetry
299 4 1

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ

 

Нейде в сънните двори котараче се бори

със кълбото на баба в зори,

на купа́та с ластуна дядо сяда с тютюна –

и чибукът му дълго гори,

 

по кенарена фуста баба шета на пруста

и метлата ѝ тихо свисти,

Шаро скъса синджира и прескочи баира

подир моите боси пети,

 

покрай бавната бара щъркелицата стара

дирижира цял жабешки хор,

помня заник на хълма в тишината безмълвна –

изпламтял на огнището чвор,

 

беше време, когато още имаше лято,

пък и зима не беше дошла,

босоноги момчета от махленската чета –

ние гонехме рой хвърчила,

 

и – додето стареем, някак, тъй ненадеен,

се изсипа в косите ни сняг.

Детство мое далечно! – миг от светлата Вечност,

ще се върнеш ли някога пак?

 

© Валери Станков All rights reserved.

Произведението е включено в:
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • помня заник на хълма в тишината безмълвна –
    изпламтял на огнището чвор,

    Невероятна образност!
Random works
: ??:??