„ - С какво име наричате Бога, преподобни отче? - запита абатът.
- Няма име - отвърна дервишът - Бог не може се побра в имена,
името е затвор. Бог е свободен..."
Никос Казандзакис
из „Рапорт пред Ел Греко"
- Името на Господ?!... Няма име.
Бог не се побира в имената си.
Нямането те превръща в имащ -
слепите са се родили вярващи.
- Но тогава... Как да го повикаме?!
Как - по дяволите - да му кажем: Боже,
търсим те от жажда да обичаме,
да убиваме, или да молим.
Гордо укротен замря дервишът.
А сълзите му - църковен орган -
пеейки, оплакаха Всевишния.
Името на Господ е свободно.
2007
© Павлина ЙОСЕВА All rights reserved.
Бог не се побира в имената си.
!!!