Feb 3, 2009, 5:24 PM

Из "Спомените на една сянка" 

  Poetry » Other
833 0 8

"В началото бе Мрак.
И мракът беше тишина.
И тишината беше мрак.

Прошепна мракът:
Да бъде светлина!
Но светлината бе лъжа
и мракът я погълна.
И настана нощ първа…"

Из "Спомените на една сянка" 


"Къде е мечът ми? Къде е…
събуждам се окъпан в пот.
Поредният кошмар без време
потъна в скучния живот.
Но този път остана спомен.
Остана рана вътре в мен.
Денят надяна плащ от огън,
огънах се… и бях сломен.
И бях треска в окото чисто,
и пях, и пих, и преживях
страха от дебнещото нищо,
в което себе си видях.
Попарих хиляди надежди.
Ограбих хиляди мечти,
в безкрайно търсене на нещо,
което имал съм преди.
Тъгата често ме спохожда.
Тъга по миналите дни,
когато споменът оглозган,
от непознати дълбини,
изниква в тленната ми мисъл,
изниква с образа на меч –
на онзи който ме е искал
и който беше ми отнет.
Сега съм само черна сянка
на онова което бях.
Килията ми е по мярка –
затворен в думичката „Грях”.
И времето за мен е спряло,
макар че имам кръв и кръст.
В поредното човешко тяло
засаждам жаждата за мъст,
която ще изригне в думи.
Четящите ще разберат
страданието и гнева ми
и с тях ще ме освободят..."

Какво ръката ми написа?
Пророчество ли бе това?
Избухна в пламък ръкописа
и за секунди изгоря.

© Яким Дянков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Хубаво е!Поздрав!
    И страхотна рима!
  • Е хайде, от мен да мине /сякаш някой ме молил/ - след много размисли дали да напиша тук последния куплет, реших да го направя
  • Тук!!!
  • БЛагодаря Ви!
    Само ще помоля Емили ако може да ми каже какво точно не й харесва в "четящите". Мисля, че за мен ще е полезно да разбера това
  • !
    На живия всичко му предстои.
    И на талантливия)))

    Бъди!
  • Тук винаги е хубаво, самозабравящо - поздравления, Яким!
    И за успешното представяне!
  • Здраво!!!!
  • Попарих хиляди надежди.
    Ограбих хиляди мечти,
    в безкрайно търсене на нещо,
    което имал съм преди.

    Много ми хареса с изключение на последната част- с " четящите"
Random works
: ??:??