Излязох днес, оцет си купих,
а гъбата съдбата пак ще подбере,
да бъдат на душата мъките по-дълги
е грижата и днес.
Излязох днес и пиката потърсих!
Оная с остър връх!
Когато ме прониже в сърцето,
душата ми да пуска дълго кръв!
Излязох днес, черупката разчупил,
да търся слънце някъде навън!
Да срещна другата любов
и друга пика,
да бъде милостива тя!
Сърцето любов да срещне
и пак от душата ми изстрадала
да потече любовна топлота!
Излязох гъбата да търся,
оная цялата в оцет,
душата дето дълго в мъката задържа,
дорде душа мечтае полет от любов!
Любов аз тръгнах днес да търся,
оцета купих пръв!
Максим Велков
© Максим Велков All rights reserved.