Jul 10, 2017, 12:11 AM

Кажи ми, дядо, как баба си обичал? 

  Poetry » Love
1260 6 6

"Кажи ми, дядо, как баба си обичал,

с какви мили имена си я наричал?!

Колко силно си я прегръщал,

когато от далече си се връщал?!

Гледал ли си я тайно и копнежно,

целувал ли си устните ѝ нежно?!

Чел ли си ѝ стихове в лунен час,

слушал ли си гласа ѝ със захлас?!

Любувал ли си се на косата, която заплита,

подавал ли си ѝ ръка, когато залита?!

Подарявал ли си ѝ букети с цветя,

крещял ли си, че на света е само Тя?!

Кажи ми, дядо, научи ме как да любя,

как голямата любов да не изгубя?!"...

 

"Какви ги плещиш, синко, да не си пиян,

с баба ти съм цял живот, аман!

Защо си мислиш, че цигари пуша,

от нея ми е дошло до гуша!

За какви думи ми говориш мили,

тя цял живот ми на главата пили!

Колко пъти ме гони с бастуна,

а ти искаш да я цуна!

Вече няма какво с нея да се каже,

не ми е интересно и да я напсувам даже.

Ала, любов ли е това, не знам,

не искам за нищо да я дам.

Та кой ще ме ядосва, ако я няма,

без нея скуката ще е голяма!

Кой ще ме така нахока,

че да чуят всички в блока?!

Кой ще ми държи нервите във форма,

кой ще ме следи да пия в норма?!

С кого ще псувам политиците по новините,

с кого ще си мълча, когато са ми тъпи дните?!

С кого ще се карам, когато ми се кара,

като това го мога само с бабичката стара!?

С кого ще пия вечер по чаша ракия с домат,

като тя ми е всичко – жена, сестра и брат?!

Тя ми e първата и последната

и съм богат с нея, бедната.

Защото макар и бедна,

тя ми е едничка топлина,

когато нощта е ледна...

И когато случайно насън я прегръщам,

това е, защото винаги при нея ще се връщам!

Така, синко, сърцето ми баба ти люби,

с нежност, облечена в дрехи груби!"

© Петър All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Много добра идея!
  • Много харесах.Но има местенце има, което според мен трябва да редактираш - "с кого ще си мълча, когато са ми тъпи дните?!". "Тъпи дни" някак от устата на дядото не ми е на място като съчетание. А можеш лесно да смениш със сиви, примерно. Вероятно има и много други варианти. Помисли за това, ако искаш.
  • Много ми хареса. Обичта е свикване един с друг, с неволите и болката. Щом не можеш без нещо, значи много го обичаш! Думите са излишни.
  • Ами, всичко си казал! Да кажа как дядо е любил баба... Той свиреше, тя играеше...С гъдулка. Иначе, втората част описва тяното битие. А, когато баба почина, ддядо нарече всичките си котки с нейното име, което преди това не използваше. Беше сломен от нейното отсъствие.
  • Бравос за втората част!
  • Урок по обичаме!
Random works
: ??:??