Какво е тя
Любов! Какво е тя?
Кой ти я изпраща?
Ти ли безнадеждно я търсиш?
Не, не искам аз да прося.
Може би тя в самият тебе царува?
И се разхожда по снагата ти
и в миг те грабва за сърцето,
за душата и оставаш без дъх.
Но защо не те обгрижва
през цялото време?
Защо се появява само когато
тя си поиска?
Тя не се събужда сама.
Тя чака да се появи
огледалният ù образ.
И тогава...!
Тогава избуява и нахълтва в гърдите ти,
прави сънят ти неспокоен,
нетърпеливо те кара да се вглеждаш
в себе си.
Толкова силно чувство е любовта,
че ти изгаряш и светиш в мрака
на своя живот.
Ако не я доловиш ще отлети
тази чародейна топлина.
А после умираш от сивотата на своя ден.
Какво са чувствата на любовта?
И как живеят тези, които мразят?
Любов!... Какво е тя?
Може би всичко, за което човешката
същност бленува и живее?
И ако я съхраниш и тя да се прелива
от тебе в него и обратно.
Може би това е любовта.
© Йонка Янкова All rights reserved.