Sep 2, 2009, 1:52 PM

Капитан 

  Poetry
1094 0 5

 

Колко часа вече вълните достигат небето.

То е черно и огнено, вятърът блъска със бяс.

А сред бездни от пяна, от могъщи  стихии пометен,

кораб бори се храбро сред тътен и трясък.

Пука мачтата тягостно, леера скъсан

и е страшно, напрегнато, но паника няма -

ще доплува, ще премине на щорма през ада,

без съмнение, защото е добър капитана.

И успява... Зад мола морето е толкова тихо...

Изтощени, моряците помпат водата във мокрия здрач.

Ще поправят повредите, няма нищо трагично,

с благодарност и мъжка признателност следват своя водач.

В  колко  битки  таз  морска съдба ги е брулила,

но със мъдрост и здрава ръка ги е вадил от всеки капан

и немеят защо, стиснал зъби, гледа тежко зад руля.

Те са дръзки, за тях капитанът е смел капитан,

щом превежда без страх своя кораб през буря,

но са млади, не знаят – капитанът е пò капитан,

ако корабът воден е тъй, че  избегнал е  бурята...

© Любител All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Била съм там по времето на щорм
    и зная ужаса на всеки капитан-
    да преведе през буря, стиснал рул в ръка
    на кораба събдата, и на екипажа!

    Поздравления!
  • .....капитанът е пò капитан,
    ако корабът воден е тъй, че избегнал е бурята...
    За всички капитани, които са преминали през бурите!!!! И са оцелели!
  • !!!
  • Наздраве!
  • Наздраве за капитана!*

    и за автора*
Random works
: ??:??