Sep 2, 2010, 6:02 PM

Край реките на Вавилон 

  Poetry » Other
1843 0 8

Край реките на Вавилон

(по псалм 137)


Седнахме нещастни край реките,
със вода поящи Вавилон,
плакахме при спомен за стените
            на Сион.

Арфите си закачихме с мъка
на върбите, свежи в своя цвят.
Пленници по царска сме заръка
            в този град.

Казват тез, които ни плениха
и доведоха ни роби тук:
„Песен за Сион нам пейте, тиха,
            с нежен звук!”

Как се пее песента Господна,
как се дърпат струни и играй
тъй далече от земя свободна,
            в чужди край?

Как в Йерусалим смъртта се шири,
ако ли забрави туй сърце,
нека да забравят как се свири
            тез ръце!

Някой, ако веселба велика
пред града на святия Му храм
предпочита, нека му езика
            стане ням!

Господи, помни как разориха
Твоя град мъжете на Едом,
викайки „Рушете!” запустиха
            Твоя дом.

Вавилоне, ще свалят зида ти!
Ах, блазе на онзи, в славен час,
който въздаде ти за греха ти
            спрямо нас.

Ах, блазе на онзи, що убие
твойте жители със зла стрела,
който с яд децата ти разбие
            о скала!

 


 

Който има желание, нека прочете оригинала :) В православното издание псалмът е под номер 136.

© Тошко All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Правилно! Super flumina Babylonis (латинското име на тоя псалм) е един от най-често перифразираните литературни текстове
  • Уважаеми, вярващи, който желае може да се запознае и с псалма на многославния Бони еМ!
  • Браво ти
  • Библията е неизчерпаем източник за мъдрост и поезия!!!

    поздравления, Тошко!!!
  • Благодаря на всички, изказали одобрение, и на всички, не изказали нищо
  • Добър стих, Тошко!
  • Браво ти за пореден път!
  • Сюжетът е универсален: как се прави изкуство в робство и под натиск?

    Иначе шестицата я приемам, естествено.
Random works
: ??:??