Oct 24, 2018, 8:26 AM

Легенда за извор „Момина сълза“ 

  Poetry » Civilian
551 4 9

 

/Или за силата и гордия дух на българката/

 

Било време трудно на робство османско,
тънел в забрава българский род,
вилнеели страх и омраза душмански,
но правата вяра не губела брод.

В градче подбалканско, Хисар що го звали,
върлувал управител зъл и жесток -
Хасан бей Оглу, от който пищяли
села и паланки. Приел се за бог.

С гавазите свои плашел раята,
с нечистий си поглед, с помисли зли,
надничал през зидове, търсел в отплата
българки бели, харни моми.

Един ден когато яздел си с коня,
девойка красива по пътя съзрял,
очите му черни във нея остали
за своя ханъма я той пожелал.

Със сила я грабнал. В харема завлякъл,
волята нейна решил да сломи,
с коприна и сърма снага й облякъл,
с накити тежки... любов да роди.

Но нищо не струва пред българска вяра,
момичето наше не свело глава.
Ядосал се беят, развихрил се звярът
и заповед дал, да сломят гордостта.

Снагата намазали с гюлово масло
и пуснали гола с тава баклава,
в сарая да черпи гостите знатни,
срама си понесла, без звук, без вина.

Сладост на всеки с поклон тя дарила,
/как бляскали сластно мъжки очи/,
Хубост такава до днес не видели,
скверно обхождали с поглед гърди.

Щом стигнала бея, сила дошла й,
с тепсията тежка глава да строши,
честта си откупила тя чрез смъртта му,
достойнството свое, що всеки цени.

Настанала паника. Врява и слабост.
Дързост невиждана двора видял.
Бързо осъдили крехката младост,
обрекли на клада живота й бял.

Вдигнал се дим до небето сиротно.
В пламъци буйни изгряла звезда. 
А тихо след огъня кротко остала
в жаравата черна... моминска сълза.

И днес във Хисаря, щом извор съзрете
с буйна, живителна, топла вода,
за храбрата българка вий си спомнете,
сторила чудо едно... с доблестта.

 

22.10.2018

© Таня Мезева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Някой обиден от легендата ли има?
  • Много ми хареса.
  • Искрено благодаря за топлите думи!
  • Таничка, силно ме развълнува! Респект!
  • Прекрасно е Танче! Почитания!
  • Вълнуващо пресъздадена легенда . И мен ме разплака.
  • Тана! Разплаках се! И ще ни карат да наричаме това време присъствие! Съжителство! Да, бе!
  • Е,е,ех,Таня!Изтрепа ми рибата!/тоя израз го "купих "скоро,но го използвам в най- суперлативен смисъл/Толкова красив стих, който се лее и напомня фолклорна песен!И научихме още една легенда!Страхотно си се справила!!!
  • Супер! Справила си се чудесно! Пак ми се ходи в Хисаря! Много,много ми харесва там! Някаква мека топлина ме наляга и спокойствие. Благодаря ти!
Random works
: ??:??