Jan 12, 2022, 8:46 PM

Малък Сечко 

  Poetry » For kids
155 1 13

© Маргарита Петрова All rights reserved.

The work is a contestant:

Сечко Февруари »

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • iren5 (Ирен), имам предвид българската класика. А приказките на Вилхелм и Якоб Грим по принцип не са предназначени (писани) за деца. С течение на времето, след многократни редакции, те са станали детски приказки. Съвременните психолози и етнолози обаче намират в тях доста неприятни и зловещи неща.

  Хубава вечер!
 • Благодаря Ви ,Ирен и Сенилга!
 • Голосую, пока не снесли, как это с конкурса о феврале .Надо было указать принимается только зарифмованный примитив для трёхлеток.
  https://otkrovenia.com/ru/poetry/allergiya
 • "С такой куклой я мог бы разъезжать по свету, так и заработаю себе на кусок хлеба и на стакан вина." Карло Коллоди, Приключения Пиноккио, 1881.

  ))) Вот это конкурс! В моём стихе.наверное слово гравюра "заземлило"цензуру и его снесли,как не для детей.
 • "Уважаема, Човек (Анна Станоева), никъде в класиката на художествената детска литература няма да срещнем думата „вино”." - не съм никак сигурна в това. И мога да дам примери.
  „Червена шапчице, ето ти малко козунак и едно шише вино. Занеси ги на баба си, защото тя е болна и немощна и трябва да се подкрепи“
  https://www.detskiprikazki.com/%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B8/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%88%D0%B0%D0%BF%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B0/

  „Изтичала по стълбата в избата, вдигнала една кана и рекла:
  — Наздраве, Грета!
  И отпила юнашки от каната.
  — Вино сладко, гърло гладко; аз не искам, то само влиза — рекла тя след малко и пийнала още веднъж от каната.“
  Братя Грим „Умницата Грета“ https://chitanka.info/book/648.htmlx
  Мога да дам и други примери.
 • Не съм съгласна с Латинка този път. Вярно е, че възпитаваме и въздействаме, трябва да бъдем отговорни, но виното е част от всяка къща през февруари, да не говорим, че едно време са приспивали бебетата с парцалче напоено с вино.” - Човек (Анна Станоева).

  Уважаема, Човек (Анна Станоева), никъде в класиката на художествената детска литература няма да срещнем думата „вино”. Дори и при съвременните майстори на художествената детска литература няма да срещнем тази дума. А в България "виното е част от всяка къща" през цялата година. Чувала съм, че по онова време, поради липса на храна, децата дори са били хранени с попара от подсладено вино и хляб. През 1986 година един мой познат ми сподели, че за да отидат със съпругата си на дискотека, са слагали във водичката на бебето си мастика и така то не се събуждало до сутринта. Напълно е възможно някои баби, или родители, "да приспиват бебетата си с парцалче напоено с вино" и сега.
  Благословена вечер за теб и твоето семейство!
 • Благодаря за дискусията - на Латинка и Анна!Явно думата в детско стихотворение не се приема еднозначно.Склонна съм да приема предложението
  ,но вече съм го публикувала с моя прочит по темата.В следващи Предизвикателства ще внимавам повече!Успех на всички участници!
 • Не съм съгласна с Латинка този път. Вярно е, че възпитаваме и въздействаме, трябва да бъдем отговорни, но виното е част от всяка къща през февруари, да не говорим, че едно време са приспивали бебетата с парцалче напоено с вино. Ако беше написала джин, водка или уиски, да. Но моето мнение е, че виното в случая е уместно. Имах случай с думата "пура" в детски стих, тогава естествено реагирах. Желая на всички прекрасен ден, автора сам ще прецени кое е релевантно за нея.
 • gamarima (Маргарита Петрова), честита и щастлива Нова година!
  Този коментар го писах под друг стих, пиша го и тук. Детските стихотворения са предназначени за деца и определено въздействат върху тяхното възпитание. А думата "вино" не изгражда чувство за добродетел у децата.
  Предложението "с обич силна и надежда" на inara (Ирина Радионова) е добро.
  Благословена и творческа вечер на всички!
 • В този стих заложих повече черти - характерни за Февруари и затова леко е загатнато виното,свързано с деня на Св.Трифон - Зарезан.Мисля ,че е важно децата да бъдат запознати с българските традиции и обичаи!Благодаря за отзивите Ви!
 • Успех! Няма проблем с виното, то доста присъства в зимните ритуали и наричания. Някак традиционно е
 • Много е сладурско, но другото ми допадна повече. Не съм сигурна за това вино в детски стих. Може да се превърне на "обич силна и надежда" например.
 • И това е много свежо!
Random works
: ??:??