Jan 13, 2024, 9:07 AM

Мегаеголоман 

  Poetry » Civilian
273 1 6

Стихопомазан яхнал стиховетровей
с мастило пишещ черноморско
във образа на поетичен Прометей -
Жив книжен тигър, котарак ангорски.

Барутодумен, мегаломамен изтърсак
открил във огледало вдъхновение,
пиар на собствен образ благ
и смяташ се за еталон на гения.

Такова вирусоподобно егомислене
е в сферата на някои човеколипси,
а пише, пише с мазнописане -
Не жали ни лепило, нито гипса...

Велика еднодневка, великан!
И поданици-блюдолизци има!...
Със две пера е, като Сандокан*,
сърцето топло му е, като зима...

Такова е това човече малко,
но сянката му стига... до луната...
Лице на ангел, а в душата... чалга...
Послушен роб на егото и суетата.

Но кой ли е? Е, всеки го познава -
Различни хора, но в един калъп!
Достатъчен е мижав миг на слава
и се излюпва поредният такъв тулуп!

15.06.2023. - 16.0б.2023.
___
* - Сандокан с двата ножа - приблизително нещо подобно се пееше в една доста дърта чалга. Не си заслужава усилието да проверявам дали цитатът е напълно точен...
_____
Не търсете съвпадение с реален пишещ човек. Такова няма.
Просто лирическият не се вмества в една професия, или занаят и затова на лотариен принцип го "направих" поет :0))
_______

© Георги Каменов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Наистина не визирам определена личност, Ничка.
    Благодаря за хубавия коментар.
  • Сетих се кой е!
    Човешките отношения, размисли, емпатия са различни!
    И ние всички сме различни!
    Аз например съм интроверт-мразя рамките и обичам свободата!
    Пиша за забавление и удоволствие!
    Всичко друго е образ на вятър!
    Поздрави, Гош!
  • Това си е тип човешко поведение.
    Благодаря за коментара, Таня.
  • Въпросният "измислен лирически герой" явно доста Ви е вдъхновил. Поздрави!
  • Мерси, Люси.
    ПП
    Времето ли е такова, хората ли са такива... тема за много размисли и страсти...
  • Много добре, пълно с истина! В такова време живеем. Поздравявам те!
Random works
: ??:??