На всички, които са посветили
живота си на воинската професия
Питате ме кой е той?
Това е миротворецът!
Няма миг в живота си покой,
няма тишината зад прозореца.
Вчера – завърна се от Босна,
днес – изпратен бе за Мали.
Война е тук, някой му се тросна,
не видя ли тез пожари?!
Но той е миротворецът,
не се страхува от огнища.
Не може тихо през прозореца
да търпи войни и пепелища.
Колко странно – мир твори,
а вечно е в сърцето на войната.
Човече, затова ли се роди,
за справедливост непризната?!
Но той е храбър воин,
в покой не може да следи,
как някой дъжд пороен
случайно огъня гаси.
Не търси своя лична свобода,
за тази на народите се бори!
За всичките, които са в беда,
за тези във военните затвори.
Колко ли войни е преживял?!
Колко ли го чакат още?!
Да спаси животи колко е успял
в дни горещи и студени нощи?!
Тръгва пак на път далечен,
любимата сърцето му вълнува…
Влиза в огън, неугаснал, вечен,
ще доживее ли да я прегръща и целува?!
25.06.2017 г. Велин
© Велин All rights reserved.