Apr 29, 2014, 10:20 PM

Мисъл 

  Poetry » Phylosophy
765 0 1

 

Мисъл

Ти си невидима творческа сила,

трептяща енергия на Началото,

в две форми материята изваяла

и в безброй живота на Земята!

 

Няма спомен за времето,

в което е проявено чудото.

Загадъчен, вълшебен напън

и мисълта огласила тишината!

 

За миг нищото потръпнало,

а Ти се усмихна замечтано,

виждайки безкрайна Вселена

от планети и звезди озарени!

 

Ти си Създател на всичко,

а Човекът е твоят Венец –

образ с божествена същност

със заложби на върховен Творец!

 

Но! забрави етични забрани,

възгордя се от твоята мощ -

с лекота да събужда вулкани,

да се мисли за равен на Бог!

 

И получил наказание свише,

той търси следа и днес,

за остров потънал в океана,

в резултат на безумен прогрес!

 

Ти трептиш в безчет варианти

в различен времеви интервал,

а от всемира всеки избира

мисъл, съответна на своя морал!

 

Всички възможни мисли,

плуват в безбрежен океан.

Ти си тази, която превръща

безветрието в свиреп ураган!

 

И чрез тебе Вселената

изживява пад ил' възход,

време е човек да научи

този вечен основен урок!

 

Да чете древните книги,

с трепет Себе си да следи,

да изгражда етични нагласи

до края на своите дни!                    

© Евлоги All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Поздрав, Евлоги!
    Стихотворение за размисъл... Харесах.

    Добре дошъл!
Random works
: ??:??