Oct 5, 2024, 8:58 AM

Може ли една цигара? 

  Poetry
122 6 6

МОЖЕ ЛИ ЕДНА ЦИГАРА?

 

... мотаех се из дрипавия здрач

и изведнъж – във уличката стара,

ме спря един случаен минувач

и подир миг поиска ми цигара,

а беше тъкмо време за кафе,

за биричка със някой стар приятел,

с оръфано сетре от кадифе,

един несретник, залеза изпратил,

вторачи в мене погледа си плах,

за мен щом има, стига за двамина,

какъв бе той, така и не разбрах,

запали – и нанякъде отмина –

а аз поседнах в близкото бистро

и мислех за прекрасната ни същност –

когато сториш някому добро,

Бог винаги стократно ти го връща,

поспрете се в припадащия здрач

и не ровете, моля ви, в хастара!

 

Аз бях един случаен минувач,

поискал ви под залеза цигара.

 

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??