Mar 15, 2013, 9:53 PM  

Момичето, което рисуваше метафори 

  Poetry » Civilian
718 0 3

Момичето, което рисуваше метафори

 

Светът е невъзможно цял и сложен

и как да го монтираш в изумруд,

или в гранатено и черно рибите

да сложиш до птици харпии от Крит.

 

... в очите топваш от небесно синьото,

от нощната тъма издялкваш гредоред

и малкият сюжет на твоите картини

окачва на пиронче късия ни век.

 

Преди това – възкресваш спомени

върху голготата на старите писма

и охрата хартиена от листа ти напомня

за първата любов и младите слънца.

 

Отпиваш виното – рубинено от огъня,

а котката отдавна вече спи и гонят се

в камината лукави караконджули –

душата ти открадват и вече не си ти!

 

... премъдри риби, котки в размисъл,

моряци бивши, чакащи жени – да сготвят

улова и после с виното да се накажат,

че вече в пенсия са техните мечти.

 

... под лампите змии стоят дърветата

и ябълките струват повече от пет пари;

по-смели от човека са врабчетата,

а той тепърва шие си криле да излети.

 

... небето става алено до грях  екстазен,

душата гола се разхожда  из Едем

и над тепетата на Пловдив завалява

метафоричен дъжд от теб за Заери!

 

 

© Златина Георгиева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Щура е! Попадала съм на нейни картини, но не бих се сетила, че става дума за нея... а сега като се връщам към стиха - верно е тя!
    и тенджерите й все едни такива на точки...
  • Говоря за Петя Константинова, познавам я. Рисува невероятно, скоро имаше изложба в Сф, вече живее там. Като направя едно списание и публикувам някои от нейните рисунки, ще ти изпратя - да омагьосат и теб.
    Бети, много си ми обична.Да си щастлива.

  • ... тъкмо реша, че схващам правилната посока и хоп - захвърляш ме в другия край на очакваното...
    Дълбоко е! Отказвам да анализирам... ще го приема като идея да наминеш...
Random works
: ??:??