Тъй страшно е да спреш за малко
и да засенчиш взора си със длан,
да видиш отдалече колко жалко
е чувството да си пътувал сам.
И нейде в слънчевото бездихание
ти вече свикнал без подслон,
си вдигнал в своето съзнание
от своите копнежи - дом...
Но в тази жега бездъждовна,
полепнала със прах от бързане,
вратите къщни са лъжовни
и мъката ти е във кърпа вързана...
Събирай гняв да издържиш на болката,
която ражда твоята нагласа,
понеже под клепачите си имаш сол,
а пред очите ти живее щастие...
И ако мислиш, че вещае смърт -
да се терзаеш в дълги монолози
повярвай още, че за жива плът
не пише никой некролози...
Сега стегни се и изправяй ръст!
Скръбта не иска имената ти.
Преди да заковеш живота в кръст,
обичай прѝживе с душата си!
©тихопат.
Данаил Антонов
17.04.2024
© Данаил Антонов All rights reserved.