Mar 17, 2019, 5:34 PM  

Морзовата азбука на щастието 

  Poetry » White poetry
642 8 2

Прочете по въздишките

на детето си,

морзовата азбука

на щастието.

По слънчевите отблясъци

на миглите му,

способни да смачкат

няколко вселени,

а после да ги преродят

в бяг на шеметни коне, 

наелектризирали

звездите на небето.

Като луната

в гривите им чуваше, 

разбушувалия се

тътен на морето,

в размахалите се

ръчички на терасата,

и надуваемия басейн

със сол на дъното.

Единствено тогава

тя вкусваше

смисъла от глагола

съществувам,

а птиците се плашеха

от лудата

разперила ръце

за полет.

Висяха облаците

като кукери.

Пред очите ѝ –

разлистени овошки.

Секундите, минутите, годините

те скачаха с импулса

на делфините

С русалките ѝ блъскащи

се в палубата 

на сърцето ѝ, изплашено от

полуголото, люспесто тяло

на радостта.

И реши да събере

морето си в стих,

но въжето

за котвата го сряза

като пъпна връв,

за да потече щастието, 

в предсърдията на лятото.

 

 

 

 

 

 

 

Информация от Гугъл.

На 24 май 1844 г. Самюъл Морз (1791-1872) успява да изпрати първото телеграфно съобщение на морзова азбука. То пътува разстояние от 64 километра -от Вашингтон до Балтимор. Системата за предаване на букви посредством редуване на знаците "точка" и "тире" предава първото  съобщение, което гласи: "Ето какво създаде Бог".

Морз, който открил нова ера в историята на комуникациите, първоначално възприемал работата си над телеграфния апарат като забавно увлечение по време на отдих. Той всъщност е бил художник и основното му занимание била живописта. 

На 1 февруари 1999 г. морзовата азбука официално излиза от употреба, като бива заменена от глобална спътникова система за безопасност на корабоплаването, която се въвежда постепенно в период от 7 години.

 

© Силвия Илиева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??