Oct 14, 2020, 10:30 AM  

Моя любов и болка 

  Poetry » Civilian
412 3 5

Българийо, безпътнице, любима,

при теб все идвам - тръгвам си отново.

Изневерих ти с няколко чужбини,

те ме посрещнат с ласкави окови.

 

Италия, красивата южнячка,

предложи ми венециански нощи.

И Гърция – дъха ми съблазняваше

с изгубени в романтиката острови.

 

Самотната Германия ме грабна -

къщовница добра и пременена.

Британия – чаровна и опасна,

гълфстрийм отприщи в мойте вени.

 

Америка - мечтателката вечна,

ми сподели самотната постеля,

с Испания танцувахме фламенко

в горещите сиести се намерих,

 

но с тях се чувствах необичан,

защото в теб сънувам да намеря -

изгубен ручей към поляни меки

и чесън див из твоите пътеки.

 

Гайдар подир стадата ти родопски,

за дивата ти хубост – харамия.

Берачът на усмивките ти – рози,

пиячът на най-щедрото ти вино.

 

Завърна ли се – вечно ме предаваш,

като си тръгна – само тебе виждам.

Прегърнеш ли ме – в жажди ослепявам,

щом заживея с теб - те ненавиждам.

 

Продаваш хубостта си, ненагледна,

подхвърлят ти за ласките корички -

онези, що събличат те до бедност

и чудя се, как още те обичам...

 

ала в сърцето ми пулсира горест

за твоя меден глас и пазви горски,

очите - сини езера, и дюни топли.

Моя любов Българийо, и болка!

© Михаил Цветански All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря много! Вдъхновени бъдете, приятели!!!
  • Оправи заглавието!
    Поздравления!
  • Това стихотворение идва право от душата на пътника. И е богато и добро. За България, която ни ражда и пази, където и да сме.
  • "Завърна ли се – вечно ме предаваш,
    като си тръгна – само тебе виждам.
    Прегърнеш ли ме – в жажди ослепявам,
    щом заживея с теб - те ненавиждам."
    Това за мен е центърът на творбата и казва много.
    Поздравявам те.
  • Много хубаво стихотворение!
Random works
: ??:??