Хубав празник е Гергьовден, той е ден на храбростта.
Светъл празник всенароден, ден с трапези и цветя.
Агне печено, невинно ни примамва с аромат.
А трапезата без вино знаем, че не става, брат.
Ала виното различно на човешката душа
действа. Някои прилично се прибират у дома,
а пък други стават буйни, търсят да се заядат
и в скандали най-безумни се забъркват всеки път.
Тъй един за битка скочил. Ала домакинът строг
бързо портата посочил на пияния булдог.
Нямало какво да прави, тръгнал си, ала решил
с другия да се разправи и във сенките се скрил.
Края чухме в новините: Щом „врагът“ се появил,
той, без нищо да го пита, нож в гърдите му забил.
После – паника, линейка с вой потънала в нощта...
Нападателят офейкал, хванали го след това.
Краят е благоприятен. Жертвата е оживял.
Извършителят нещастен стореното е признал.
Следват: разпити в ареста, дело и затворът строг.
А остават две семейства, вече със разбит живот.
От играчка става плачка, поговорката гласи.
Светъл празник в нощ касапска тук превърнал се, уви.
Тъй за уличката малка ненадейно се разчу
и наистина е жалко, че със лошо се прочу.
© Димитър Дунеловски All rights reserved.