Mar 23, 2023, 7:44 AM

Надпис на Китайската стена 

  Poetry
167 1 1

НАДПИС НА КИТАЙСКАТА СТЕНА

 

... и понеже животът ме забърка по-як от бетон,
и ми вкара в душата безпощадната си арматура,
ни веднъж не подирих из бурите кротък заслон –
и ги срещах по-здрав от самата Байкушева мура,
блага сенчица стелвах на всеки попътен добряк
и глупеца провождах със присмех, или мълчаливо,
и в дланта на клошарина пусках по някой петак –
да си купи патронче руска водка или светло пиво,

 

усвоих радостта – да мълча и в щастливите дни,
и да си ги изпращам без печалната думичка сбогом,
оцелявах! – в безброй нежелани словесни войни
със поети, които насериозно се взимаха много,
и – понеже пилях се по света на светлинни петна,
и пред Бога написах си своето стихче прилежно,
ще ме има и утре! – аз съм просто Китайска стена! –
от която събрах си прашец от вековната Нежност.

 

22 март 2023 г.
гр. София, 20, 30 ч.

 

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • оцелявах! – в безброй нежелани словесни войни
    със поети, които насериозно се взимаха много,

    Това са трудни битки, Валюше
    Твойте стихове ще пребъдат.
Random works
: ??:??