Feb 18, 2020, 11:03 PM

Незабравка 

  Poetry » Other
472 1 3

 

Незабравка...

 

Защо е тъжна Хера тази вечер?...

Защо е този гняв необясним?...

Защо събира бури отдалече

и яростно ги блъска във Олимп?...

 

Защо помръкна чудното сияние

край нейната божествена глава

и целият ѝ чар и обаяние –

на прелестна Богиня и Жена?...

 

... Къде е Зевс гневът ѝ да поеме

и с мъжки ласки да я укроти,

и двамата, в безсмъртното им Време –

Насладата безкрай да приюти...

 

... Но Гръмовержецът е на Земята

и в ненаситен на страстта си пир

със нимфите лудее из гората

и обладава ги като сатир...

 

А във една се влюбил неразумно –

в неземната ѝ дива красота –

и всяка сутрин се разделял трудно

на тялото ѝ с тайните места...

 

Очите ѝ били небесно – сини,

косите ѝ – на шеметни вълни...

Той любил бил и смъртни и богини,

но нямало с кои да я сравни!...

 

А знаейки сам колко е ужасен

на Хера отмъстителния нрав,

разбирал колко много е опасен

за нимфата безумният ѝ гняв!...

 

И за това, когато с нежелание,

но ще, не ще поемал към Олимп,

превръщал я на цвете с обаяние,

дори  и от небето с цвят по – син...

 

... След време вече, да не се забравя,

че даже Боговете в този свят

сами от любовта обезумяват:

нарекли „незабравка този цвят...

             

          *     *     *

 

...и днес цъфтят те в горските поляни,

и там с незабравимия си чар,

напомнят ми за чувства изживяни:

в които Бог съм бил...

....За миг макáр!...

 

18.08.2016.

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??