Dec 12, 2010, 10:35 PM

Ние, хората 

  Poetry » Phylosophy
509 0 1

Животът е измама на съдбата,

последна дума преди смъртна казън.

Искаш да живееш честно,

но виждаш се отнесен в смерча на разврата.


Играем си на театър с живи хора,

плюем се, изяждаме се като вълци.

Живеем като палета, разюздани на двора

и пука ни, че всичко скърца.


Какво сме аз и ти, и всички ние? -

сенки бледи на изсъхнали дървета.

И може всеки ближния си да затрие,

а после да се смее над душата клета.


Всеки прави тънки сметки,

как да клинчи, как да кяри.

Има другите за зверове във клетки,

чувал ли е думата Другари?


Искаш да си волен като птица,

рееща се в синевата.

Литнеш смело, но уви,

някой свил ти е крилата.


Огледаш се наоколо за миг,

пририташ, викнеш "Ес-о-ес"

и чувстваш - няма бягство от съдбата -

едва ли ще те чуе някой днес.


Обичаш, вярваш, търсиш обич,

тръпнеш с две ръце, протегнати напред,

но животът вади своя бич

и чувстваш удари - безброй, безчет.


Всеки влачи своя стръв,

скърца, чупи зъби.

Сърцето ми е плувнало във кръв,

дали и тая битка ще загуби?


Погаврихме се и със съвест, и със чувства,

погребахме дълбоко думата Любов.

Прикрихме всичко с гадни блудства

и паднахме във погребален ров.


Аз посрещам твоята рапира,

съдба, изправям се пред теб кат' дъб,

но ти си гадна, подла, зла

и удряш винаги във гръб.


(написано от моя вуйчо - Росен Н. Станчев)

© Любомира Герова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Чудесен и точен разрез на реалната ни днешна действителност. Специални поздравления на вуйчо ти, а на теб благодарност, че го публикува.
    Браво и на двамата!
Random works
: ??:??