Вдъхновена от любимото ми аниме "Vampire Knight",
и следните думи на Куран Канаме - "Понякога да забравиш е вид щастие."
Аз не исках, но се случи -
една далечна на едни отколкото близка,
и втора близка на други отколкото далечна - забрави:
имена,
дати,
дни,
години,
случки и места, на които съм била
с безлики образи, но близки по душа.
Гледам албуми със снимки -
на тях - до мен - хора, със чужди, далечни лица;
навярно бих разбила техните сърца, ако знаеха тайната...
Летa, беше река, извираща от пещерата на Хипнос.
Вместо монета, Хадес поиска нещо мое скъпо да разменя;
нима имах избор, но каква беше тя, не смеех и да попитам.
Стигнах до пристана. Бях сама и зачаках:
пред мен гъста и тежка мъгла - не виждах,
а около мен - река:
не толкова злокобна, а меланхолична.
Не усещах нищо - дори и студа.
Минути отишли си в мълчание.
Пред очите ми появи се лодкаря.
Той знаеше, качи ме, без познатата цена,
седнах тихо в скърцащата, дървена лодка;
безмълвена останах; секунди след това
отплавахме
към другата страна...
Тук свършва моят спомен - не, приказка,
както бихте сметнали.
Нима си мислите, че думите ми са лъжа?
Опитайте и вие, ако го сметнете за измислица.
Навярно съм прекосила петте реки, заедно със нея...
© Нина Чалъкова All rights reserved.