Няколко стаи и двор
В неделя сутрин. След кафето,
с отворени прозорци и врати,
нахлува с младоликото течение
умората от бившите ми дни.
Една такава кикимора -
хем старичка, хем нито зла,
все яхнала метлата, неуморна,
добре де, влез, добре дошла!
Из ъглите широкопола, едрогърда,
не си позастаряла, а в аванс
държиш ме за юзди, не мърдам,
в прегръдката ти предана съм аз.
А вън листата шепнат иронично
на шушу-мушу мъдростта,
очите им пронизват тук, странично,
в кафето ще ги топна за страха.
Горчилката надсмива горестта,
горчилката е панацея
за малките беди и за разстрелите...
Събуждам дяволското алтерего
и без да го обличам в ярки словеса,
без пудра, негримирано, по себе си,
с лунички от безброя тържества,
на токчета от гордост и надменност
захлопвам пътната врата. Най-сетне!
Разрошвам си косите, за да светна,
и идвам си при вас със сто лица
в шабата господен да вкуся от кашера.
tina
© Златина Георгиева All rights reserved.