Тук не ме и очакват.
Но за моята страна
аз воювах със мрака -
в безпощадна война.
И си идвам нечакан.
И четеш тез слова:
Одисей - от Итака....
Всъщност аз съм това.
В таз тъма страховита
аз се бих със смъртта.
Но недей, не ме питай
как не ме взе нощта.
Вътре в мен има огън
и бездънна тъма.
Без "здравей" и без "сбогом"
е душата сама.
Знайте, тръгнах отново
срещу дъжд от стрели.
Саможертва самотна
и ненужна дори...
Две очи непознати
тук се взират във мен.
Кой си ти - мой приятел
или враг променен?
Част от мене е мъртва -
ала върнах се аз.
Да, душата ми въглен е -
но воювах за вас.
Бях безкрайно далече -
но докрая се бих.
Остарях - не съм вечен.
Но все пак се смирих.
Ветровете сурови
брулят тази земя.
Тук е островът роден -
искам тук да умра.
Нека с моите мъртви
само да се простя.
Но дълга си изпълних -
и спокоен ще спя...
© Стефан Янев All rights reserved.