Едно време в Океана
Магии с макове разкошни
във утрото денят подхвана
и всички демони среднощни
побягнаха над Океана...
От тайнствените си палати,
дълбоко от света си тъмен,
сам буйни ветрове изпрати
и бог Нептун, все още сънен...
И се разклати в монотоннна
и необятна перспектива
на Океана хоризонта –
с една загадъчност красива...
Необяснимо как водата
в пожар негаснещ се разпали;
от гдѐ се взеха и цветята,
които вятър нежно гали!...
...Стоим безмълвни на кърмáта,*
през миглите ни се процежда
вълшебството на Светлината
и към Безкраят ни повежда...
И този ден започнал вече
със утрото и със мечтите,
ще изживеем като Вечност
във Океана, по вълните...
А със молитвена закрила:
очакваме попътен вятър
и винаги вода под кила,**
и бряг с премигващ фар в мъглата,
и дестинации далечни
по островите ненагледни,
и сбъднати моряшки, вечни
копнежи за живот в легенди...
А знаем, че ни чакат още
и бури зли във Океана,
когато цялата му мощ е
във демонична страст събрана...
... Но в този миг сега, когато
над още тъмни хоризонти
огрява Слънцето водата
и Океанът ще ни помни,
понеже в паметта си вече
и спомени за нас ще носи,
и щото в Идващата вечност
ще бъдем в паралелни óси...
А почва всяка Вечност всъщност
със: Утро с макове в безкрая,
които ветрове разпръсват,
но краят ѝ, сам Бог не знае...
...Изгрява утрото... А ние
във този храм на Красотата
сме всеки миг, когато вие
дори в безветрието – Вятър!...
***************************
*кърма- задната част на кораб
**кил-долната надлъжна греда в корпуса на кораб
© Коста Качев All rights reserved.
"...Стоим безмълвни на кърмáта,*
през миглите ни се процежда
вълшебството на Светлината
и към Безкраят ни повежда..." Поздрави, Коста!