Скръб навява на сърцето паметта.
Казват - времето лекува
а аз тъжа
и ще грейна ли -
кога?
Не искам пак, не мога
вече само да се мъча
да се моля,
и да помня,
за да не забравя,
мойта малка светлина.
Или да проклинам?
Да злословя за съдбата,
не, не мога да го правя -
аз го зная
и ридая.
Ще прошепна, може би.
И да питам сърце ми-
що гориш?
А то да пламне, да изгори
като пожар,
по всичко пропиляно…
Да припомни всяка рана,
да ме затяга
и да спира мойта жажда -
тази жажда за живот -
дар, по който аз милеех
и желаех да изгрее,
да цъфти и процъфтява,
уви, не вярвах
но го пропилях,
заслепен от коварна
грехота -
черна пепел на смъртта.
Ще да изгори,
искам го, нали?
Да забравя пътя си нерад
и да си изчезна аз -
незапомнен, непризнат,
изгубен в свят нерад.
Знам, че скръб навява на сърцето
паметта.
Казваха ми -
времето лекува,
но потъвам в самота
и не искам аз да грея.
Само за едно милея -
да си отида в тишина.
© Людмил Йоцов All rights reserved.