Параклисът
А Кой?... Кога е съградил Параклиса –
легендата загадъчно мълчи...
Стихиите на Времето отвлекли са
и Първите и техните мечти...
Възможно да са скитащи монаси
за малко спрели да починат тук,
но в своите молитви, чрез гласа си –
и от небето да са чули звук!...
... Високо, даже и над ветровете,
залутан нейде в дъбовия лес –
Параклисът надмогнал вековете
стои́ си там, но зле порутен днес...
А също долу в ниското селата
с Живота куц клатушкат се едва –
и буренясала тъжи земята
за някогашни злачни Времена́...
Били́ в селата хората задружни
с Параклиса във задост и беди́:
и с ветровете напористи южни,
и с болките в нерадостните дни...
Те тука се венчавали, но също –
„поемали“ по онзи дълъг път,
от който вече никой не се връща:
в Посоката – към Вечността, отвъд!...
Ая́змо край Параклиса извирало,
било с целебна и света́ вода –
вълшебно изцеление намирали
от нея всички случили беда́...
Връхлитали разбойници... Пожари
обагряли небето с цвят на кръв...
Горели и солидните дувари,
но идвал Някой и започвал пръв!...
Поддържали Параклиса монаси
с мистичен усет тук за Вечността,
с отшелнически чувства и нагла́си –
в олтара не загасяли свещта...
Параклисът по божията воля
през вековете сам стоял на пост
и всеки тук замръкнал във неволя
посрещан бил като очакван гост...
А пред вратата, дар от ветровете,
столетен дъб сега стои́ на страж –
до Оня ми, когато вековете
не променят угрюмия пейзаж...
... И Бог понякога преспивал в храма
от „божиите грижи“ уморе́н
и тръгвал сутрин с радост преголяма –
любов да носи в идващия ден!...
... но Той отдавна вече тук не идва
ограбен е Параклисът съвсем.
И няма звън камбанен, ни молитва...
... И само кръст на гроб неозначе́н...
06.07.2021.
© Коста Качев All rights reserved.