Apr 3, 2012, 3:50 PM

Пазителят 

  Poetry » Phylosophy
546 0 8

 

През октомври веднъж се разхождах дълбоко във парка

и в нозете ми шушнеше цветната есенна шума.

Слънце милваше щедро в бръшляна обраслата арка,

а на пейката срещна ме старец със няколко думи.

 

Поздрави ме с усмивка, сърцато си търсеше спътник,

та дълго със него по алеите пусти да крачи.

И се случих да бъда слушателя тих и безплътен,  

на когото да може и целия свят да изплаче.

 

Ала старецът носеше няколко тайни във джоба -

как да сгънеш небе в платноходка и пуснеш да плува

в окото на чайка, по ръба на дъждовната роба,

в черупка от орех... Все неща, за които си струва

 

да си жив и да хвърляш нагоре безкрило хвърчило -

да се учи от вятъра как се превръщаш във птиче.

До среднощ по гърба на смълчано безименно било

да вървиш и за сбогом в ревер да пришиеш звездите.

 

Той у джоба си стискаше книжица с меки корици,

и от време навреме четеше ми стих или мисъл,

след които оставахме двамата само зеници,

отразили лъчите последни на залеза слисан.

 

– Аз тука живея, – накрая се спряхме пред вратника,

облепен с некролози, с безцветни незнайни афиши. –

Ще направя по чай от риган и лайка, и мащерка...

... И нататък видях океан необятен от книги!

 

– Аз тука живея, пазач съм на старо читалище.

Всеки ред или стих за мене си имат история.

Най тъжа, че хората словото вече забравиха,

и няма кой да спаси тези безценни съкровища.

 

После той се отпусна и някак щастлив се усмихна.

Аз четях през сълзи, а книгите тихо говореха.

И когато на утрото старецът беше притихнал,

ключа взех и останах. И... ще ви чакам да дойдете!

 

 

 

© Валентина Йотова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Пак съм тук...
    Не знам дали можеш да си представиш колко много ми хареса този стих...
    БЛАГОДАРЯ ТИ!
  • Как да не дойдеш...
    Удоволствие е!
    Браво, Валя!
  • ...!
  • "Ала старецът носеше няколко тайни във джоба -
    как да сгънеш небе в платноходка и пуснеш да плува
    в окото на чайка..."
    !!!
  • Браво!За мен бе удволоствие да прочета!
  • Идвам с удоволствие!
    Написала си нещо прекрасно!
    Поздравявам те!
  • С поздравления!
  • Валя... такова нещо не се чете всеки ден...
    Успях само да въздъхна...
    Момиче, невероятна си!!!
    АДМИРАЦИИ!!!
Random works
: ??:??