Dec 17, 2013, 10:48 PM

Пеперуда в пламъка 

  Poetry
536 0 2

Пеперудата към пламъка стреми се.

Това го виждам и аз - а и ти.

Тя лети натам - по закон неписан....

Но не знае защо лети.

 

Тя лети в този миг - във тъмата.

И към пламъка се стреми.

Тя отива сега - към светлината.

Но я чакат огнени ками.

 

Щом далече е - дори не усеща -

топлината на жарката смърт.

Но настъпва моментът за среща -

и за миг преминава отвъд.

 

Приближава тя сега топлината...

Но преди нещо да съобщи -

я изгаря смъртта - непонятна.

И умира тя - без да крещи.

 

Тя лети към небитието. Не спира.

Но че това е смъртта - не личи.

Ала в този миг, в който умира -

тя завинаги ще замълчи.

 

Знай, и аз сега пламъка питам:

Ти на мене това ми кажи -

Аз при теб - от тъмата - долитам.

Но смъртта не ти ли тежи?

 

Искам аз сега това да узная:

Всъщност ти ли си моя край?

А пък пламъкът ми отговаря:

Аз смъртта съм - ала и рай...

 

Ала знам - щом влетя сега в огъня -

във най-силната горещина -

тъй - повярвал най-сетне в Божието -

аз молитвата си ще спомена.

© Стефан Янев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Мерси за поздравленията!
    Иначе този стих беше провокиран от една притча, тая за пеперудата, която влетяла в пламъка..... И когато влетяла - не се върнала, за да разкаже какво има там. Ясно защо - защото изгоряла.
    Та, нещата са такива - разказват тия, които не знаят. А който знае - не разказва.
  • Здравей, Стефан! Поздравления за стиха! Има един старинен надпис, който гласи следното: " Къде отива пламъкът, когато догори свещта? Превръща се в пеперуда. Ако не вярвате в това превъплъщение, тогава сътворете друго чудо, защото светлината трябва да остане на света!" Спомних си и поисках да споделя...
Random works
: ??:??