Исках да приветствам любовта,
но и тя навярно е във криза,
за празниците - вместо радостта -
тъга в душите ни напира.
На масата е постно и безвкусно,
няма свещи и бенгалски огън,
дори да си и маг изкусен -
не ще събудиш весел порив.
През ден на банкомата се нареждаш,
но отново картата е празна,
банката и НОИ не са превели
поне двайстачка, като за празник.
До вчера си работил и се надяваш:
ех, за празника ще има,
поне дечицата ни мили
да хапнат малко мандарини.
А ти си всеки ден на ринга,
макар с решение на ТЕЛК,
за още някоя годинка
бачкаш да си пенсионер.
Но от министерството не дават,
сега пък на шестдесет и пет
за пенсия не се надявай,
да не тръгнеш с поп напред.
Позор! Със памперс ли ще ходим
вече или със патерици за пари,
да можем хляба да си вадим,
то хляб ли е или трохи?
Та как да я изкажа любовта,
тя тук ли е, въобще не зная,
или прогонена от нищета
на човеците вещае края?
© Гинка Любенова Косева All rights reserved.