May 1, 2009, 8:45 PM

Прелюдия към битка 

  Poetry
406 0 0

Изгрява слънцето, искри росата

с кристален блясък в буйната трева.

Пробужда се денят, заменя мрака.

Навред се носи полъха на пролетта.

 

Горите са огласяни от птичи песни

и всичко носи аромат на чистота,

но въпреки това те са сковани

в предчувствие за наближаваща беда.

 

Отекнаха тръби, изгряха знамената

и барабаните подеха песента.

Строиха се войниците с оръжие в ръката,

с доспехи, черни в слънчевата светлина.

 

Излязоха пред хората кралете

и увещаваха ги с пламенни слова.

Промиваха съзнанията, благославяха ръцете,

които да поставят в служба на смъртта.

 

Когато свършиха с пространните си речи,

омраза грееше във всичките сърца.

Пред тях стоеше яростна тълпа, а не войници

и всички тръгнаха с думата “смърт” на уста.

© Иван Проданов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??