Jan 27, 2016, 11:05 AM

Приказка за Принцесата-Жабче 

  Poetry » For kids
441 0 6

Живяла във кралство принцеса красива,
любима, обичана в кралския двор,
но с времето раснала буйна и дива
и бягала често от бащини взор.

 

Обиждала своите бедни връстници,
животните малки замеряла с прашка,
треперели всички зверчета и птици
от нейната палава смелост хлапашка.

 

Тъжали и страдали крал и кралица,
че тяхното чедо влекат го бели,
помолили фея добра, гургулица,
принцесата дива да усмири.

 

Повикала феята малката хала,
размахала бели вълшебни криле
и думи магически бавно мълвяла:
„От днес ти си жабче, не си веч дете“.

 

И мигом пред нея изскочила жабка,
закрякала жална с големи сълзи:
„Как може със мене такваз подигравка,
в принцеса веднага ме пак превърни!“

 

Отлитнала феята-гълъб в гората
и жабчето малко остало само,
а веч на небето изгряла луната,
какво ли да прави горкичко, какво?

 

Отишла във блатото помощ да търси:
"С храна услужете ми, жаби добри!"
"Но ние сме жабчета, а не принцеси,
вечерята първо си ти заслужи!"

 

Кълвача помолила: "Братко, спаси ме,
мушичка ти дай ми, дори и една!"
"Принцесата с прашка клюна нарани ми
и цял ден не мога да хвана муха!"

 

До блатото тъмно играли дечица
и чули на жабчето жалкия плач.
С усилия дружни открили мушица,
на топло го скрили от хладния здрач.

 

Принцесата малка проплакала жална:
"Аз повече никога няма така
с връстниците мои шега да си правя,
да мъча животните в тази гора!"

 

От храстите хвръктала в миг гургулица,
обгърнала жабчето с нежни криле.
"Готова си утре да станеш кралица,
принцесата наша не е веч дете!"

© Миглена Миткова All rights reserved.

Приказка за малки и порастнали деца :)

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Хаха, добре правиш защото не всички жаби се превръщат в принцеси и принцове Поздрави!
  • Но за да се превърнеш в принцеса по душа, понякога се изисква да си била жаба
  • Много благодаря за чудесните коментари и оценки! Надявам се да съм ви разведрила малко от скучното ежедневие.
  • Красива и увлекателна приказка! Поздравления!
  • Много хубаво и поучително! )) Браво!!
  • Ех, че хубаво!!! Браво!!!
Random works
: ??:??